Ze zeggen dat ik te verdrietig ben, dat ik te veel ween of toen ik begon te lachen met best wel een goede grap keken ze mij allemaal raar aan. Mag ik nog wel lachen sinds mijn dierbare is overleden?
Er komt een rollercoaster van gevoelens op je af en je vraagt je af hoe jij dit gaat volhouden. Hieronder beschrijf ik 6 gevoelens die vaak voorkomen. Ik geef je ook handvaten mee om hiermee om te gaan. Nee, geen kant-en-klare oplossingen want die bestaan jammer genoeg niet.
Verdriet: tranen die niet geuit kunnen worden of zelfs tranen die niet gestopt kunnen worden. Het is allebei normaal. Soms zitten er nog andere gevoelens in de weg vooraleer de tranen komen. De angst om in je verdriet geraakt te worden kan groot zijn. Of ze komen op een moment waarop je ze niet verwacht, wanneer je ontspannen bent, wanneer je de situatie begint te accepteren, wanneer je gemis voelt. Of je kan niet stoppen met huilen. Misschien belemmert het wel je dagelijkse bezigheden. Verdriet heeft te maken met verbondenheid. Je kunt verdrietig zijn omdat je de grappen mist van je partner, je kunt verdrietig zijn om de moeder die je verloren hebt of je kunt verdrietig zijn omdat jij jezelf bent kwijt geraakt. Erken je verdriet en zet het om in een beeld, een tekening, een beeld uit klei. Wordt vriendjes met je verdriet en met je tranen.
Boosheid: waarom overkomt mij dit? Waarom heeft hij/zij ons verlaten? Het leven ziet er nu heel anders uit. Je kan ook boos zijn op de arts of op diegene die het ongeluk veroorzaakte. Je kan en mag ook boos zijn op de overledene, ook al rust daar een taboe op. Over de doden niets dan goed, zegt men dan. Het is frustrerend om verlies van controle te ervaren, om machteloosheid te ervaren omdat je de tijd niet kan terugdraaien. In sporten vinden mensen vaak een uitlaatklep voor boosheid: zo snel mogelijk een heuvel oplopen en in verbeelding zie jij waar je boos op bent op de heuvel.
Angst: oh mijn god, ga ik dit wel aankunnen? Hoe moet het nu verder? Wat komt er nog allemaal op mij af? De basisveiligheid en geborgenheid zijn in één klap weg. De oerangst 'in de steek gelaten worden' komt in alle hevigheid terug. De angst kan verlammend werken. Praten over de angst kan helpen, anders denken kan ook helpen. Emotional Freedom Techniques kan ook helpen: een heel eenvoudige methode die ik je kan aanleren zodat je weer meer innerlijke rust kan ervaren. Met je vingerpunten tikken op bepaalde punten op je lichaam en ondertussen benoem je de emotie of de herinnering die je voelt. Het ziet er misschien gek uit maar het opmerkelijke resultaat is dat het je meer innerlijke rust geeft en onrustige emoties verminderen of verdwijnen. Meer informatie over EFT vind je hier.
Schuld: had ik maar, zo begint meestal een zin vol schuldgevoel. Had ik hem maar vroeger aangemaand om naar de dokter te gaan, had ik maar bij hem gebleven, waarom zag ik niet dat er iets was? Het zijn normale gedachten die ontstaan omdat jij je machteloos voelde. Door jezelf schuldig te voelen, voorkom je dat machteloze gevoel. Je maakt jezelf wijs dat iets had kunnen doen of laten waardoor het niet gebeurd zou zijn. Hiermee krijg je een beetje invloed terug. Als je werkelijk iets fout gedaan hebt, zorgt schuldgevoel ervoor dat je de kans krijgt dingen recht te zetten. Je wil je schuld inlossen. Je zou alles willen doen maar de andere partij, bij wie je in schuld staat, heeft eigen behoefte. Dan blijft er niks anders over dan de schuld en onmacht te nemen. Hoe voelt voor jou machteloosheid? Misschien kan je er geen antwoord op geven. Maar wanneer je machteloosheid kan zien als dat bange jonge/meisje in je dat totaal overweldigt is, dan komt er misschien al iets herkenbaars, misschien wel iets van verzachting naar je machteloosheid.
Schaamte: schaamte rond eigen gevoelens, rond eigen reacties. Ik reageerde toen op dat moment op die manier en nu schaam ik mij zo. Of je schaamt je voor de manier waarop hij gestorven is en hoe mensen daarop zouden kunnen reageren. Schaamte is het verlangen om oké te zijn in de ogen van de ander. Ik kon wel door de grond zakken van schaamte en dat is precies zoals schaamte voelt: het gevoel dat je krimpt, je wil er niet meer zijn. We schamen ons omdat we tekort geschoten zijn. Maar perfectie bestaat niet, imperfectie waardeer ik en mildheid zou een trouwe gezel kunnen zijn. Schaamte vermindert als het gedeeld wordt met mensen waarbij jij je veilig voelt.
Onzekerheid: wat ik voel, is dat wel allemaal normaal. Wat is er nu eigenlijk gebeurt en waarom is dat gebeurt. Wordt het ooit weer normaal? Kan dat nog terug gelukkig zijn, was mijn vraag aan iemand die zijn partner ook verloren had. Hij stelde me gerust en zei dat het terug kon. Je wereld is omver gegooid en het is terug zoeken naar een andere wereld en dat geeft onzekerheid. We hebben er nooit over geleerd, misschien ook nooit over gelezen, totdat het zover was. Rouwen zou een vak mogen zijn op school. Veel van de twijfel zou er gewoonweg niet meer zijn. Maar voor nu heb ik een e-book geschreven met een beschrijving van 11 misverstanden die onzekerheden wegwerken. Het e-book is gratis. Vraag ernaar via info@hetzonnigebloempje.be
Er zijn nog gevoelens die jij kan tegenkomen zoals eenzaamheid, verlangen, razernij enz Is er een gevoel waar ik nog eens blog kan overschrijven en waar jij mee worstelt? Stuur mij dan een korte beschrijving van het gevoel: info@hetzonnigebloempje.be en wie weet wordt dat mijn volgende blog.
met een mooie groet
Griet
Rouwbegeleidster Het zonnige bloempje
P.S als jij verdrinkt in je gevoel of je loopt ervan weg? Voel jij ik zit hierin vast of ik herken mezelf niet meer. Dan vinden we samen manieren om open te staan voor je gevoelens maar je er niet door te laten mee slepen. Wil jij graag ondersteuning in je rouwproces, meld je dan hier aan en ik neem binnen de twee dagen contact met je op voor een gratis kennismakingsgesprek.
Comments