top of page

Je rouwt niet alleen thuis.


Toen Jos terug ging werken na het overlijden van zijn vrouw, vroeg hij zichzelf af of zijn job nog wel enige zin had. Wat doet het er allemaal toe?

Toen Liv terug naar school ging, na het overlijden van haar papa, vroeg ze zich af of haar mama nog wel zou leven als ze terug thuis was.

Toen Carla terug ging werken vroeg ze zich af of huilen toegelaten was. Ze besloot om een een masker op te zetten.


Net als bij kinderen die terug naar school gaan, geeft gaan werken aan volwassenen structuur. De contacten met collega's zijn voor vele mensen erg belangrijk. Dat merken we nu met zijn allen. Vaak geeft het ook zin aan ons leven.


Terug gaan werken als je rouwt is ook een kwestie van energie, van managen van tijd en vaak het gevoel van "ik heb er geen zin meer in om ganse dagen achter de computer te zitten", zingeving dus.


Als je terug gaat werken bestaat het gevaar erin dat je na verloop van tijd terug zal uitvallen. De kunst is om ook tijd vrij te maken voor het verlies. Luister naar je lichaam en zorg ervoor dat je op tijd en stond energie kan bij tanken. Vaak zorgt het denken ervoor dat we niet luisteren naar ons lichaam en plots voelen we ons "op". Onze hersenen kunnen op volle toeren draaien maar het lichaam moet wel mee. Trap niet in de val om altijd maar bezig te zijn. Neem een aantal momenten per dag de tijd om je lichaam te checken: ademhaling traag of snel, pijntjes, spanning, wat voel ik.


Soms stellen mensen mij de vraag om van job te veranderen. Ik geef geen advies maar stel de vraag terug: wat als je vriend in een crisis zou zitten, wat zou jij hem aanraden?

Vaak krijg ik dan als antwoord dat het niet het juiste moment is.


Wat kan je doen als je terug gaat werken:

- Uren afbouwen of opbouwen: soms is er te weinig energie om alles te doen op het werk wat je voordien deed. Het is niet alleen taken uitvoeren, maar ook meedoen aan vergaderingen, samenwerken, contacten onderhouden enz. Maar ook momenten van emoties. Deze momenten zijn vaak moeilijk hoor ik: bij het aankomen aan het werk, naar de prikklok stappen, alleen achter de computer bezig zijn of de autoritten naar het werk. Soms struikelen je gedachten als je iets moet toelichten of doen dat je doet denken aan de overleden dierbare. Soms wordt het werk hierdoor te stressvol. Het is belangrijk om als werkgever begrip te hebben dat sommige taken te moeilijk zijn. Het is als rouwende werknemer belangrijk om dicht bij jezelf te blijven. Het is voor beiden essentieel om hierover in gesprek te gaan. Soms is het nodig om uren af te bouwen of om deeltijds te beginnen.


- Hulp vragen: als weduwe of weduwnaar komen er taken bij. Je denkt op het werk aan: het huishouden, de kinderen, de boodschappen, de hobby's van de kinderen, enz en hoe je dit allemaal moet geregeld krijgen. Het overspoelt je. Verminderde energie en meer taken te doen. Vroeger ging de combinatie vlot, nu is het anders. De combinatie gezin/werk wordt teveel. Druk dan op de pauze knop. Neem een aantal dagen vrij, schakel hulp in voor je huishouden of vraag iemand om mee rond te rijden met de kinderen. Hulp vragen kan essentieel zijn. Het is een teken van bescheidenheid, zelfkennis en moed. Anderen helpen graag en bovendien zijn de andere opgelucht want ze weten nu wat er in je omgaat. Soms weet je niet wat jou kan helpen. Je voelt dat je het niet meer allemaal aan kan. Net dan is hulp vragen belangrijk. Anderen kunnen met je meedenken en samen kan je die hulp vinden die dan juist is voor jou.


- Zingeving: de rouwende persoon is niet meer dezelfde als voorheen. Sommige vinden na verloop van tijd hun plek terug op het werk van voordien. Het nutteloos gevoel dat er aanvankelijk was over het werk zakt weg. De job zorgt voor een inkomen, ze halen er op één of andere manier plezier uit zodat het hun toch goed doet. Andere kiezen na verloop van tijd voor een andere job. Iets dat meer past met wie ze nu zijn zodat de energie weer kan opborrelen. Ze zoeken iets van betekenis, wat voor hen waardevol is, wat vinden ze nou echt belangrijk in het leven. Ze gebruiken daarvoor vaak hun waarden als kompas.





Voor rouwende volwassenen (van een dichte dierbare overledene) is het van belang om de mogelijkheid te hebben op een aangepaste manier terug in het professionele leven te stappen. Het is voor iedereen zoeken wat het beste past, voor de rouwende zelf, de collega's en de werkgever.








De enige manier om verder samen te kunnen is door overleg. Zelf aangeven door de rouwende en dit te bevragen door collega's/leidinggevende.


Geen éénmalig overleg, nee herhaaldelijk. Rouwen vraagt blijvende aandacht.


Wil jij meer info over misverstanden, mythes, oordelen over rouwen : stuur me dan een mail info@hetzonnigebloempje.be. Je krijgt van mij een gratis, waardevol, dun e-book waarin verschillende misverstanden beschreven staan.


Waardevolle groet

Griet Schepers

Rouwcoach

Comentarios


bottom of page