Waarom moest mijn vader sterven?
Waarom overkomt mij dit?
Ik voel mij in de steek gelaten!
Ik bekijk boosheid in dit artikel als "oei, hier moet ik oppassen. Hij komt te dichtbij en dat gaat pijn doen". We worden boos, stellen een grens en we zijn weer veilig. Oef, de pijn is niet blootgelegd. En dat werkt. Het is goed dat we dat kunnen. Het zorgt voor zelfrespect en zelfliefde.
Boosheid heeft zo zijn voordelen: het zorgt voor extra focus waarmee we ons doel sneller kunnen bereiken of om ons gelijk te behalen. Het geeft energie en vertrouwen. Door boos te zijn kun je een grens aangeven, je zorgen delen en kun je iets in beweging zetten.
We mogen tijdens rouwen gerust boos zijn op onszelf, op anderen en op de overledene zelf. Boosheid hoort bij rouwen: waarom heeft hij zich nooit laten helpen? waarom stopte hij niet met roken? Of je bent boos omdat je toekomstplannen in duigen liggen of op de arts die een fout maakte.
Het wordt moeilijker als boosheid agressie wordt of als boosheid eruit komt als vluchten, roddelen, zielig doen, verwijten maken, enz. Er zijn verschillende oorzaken van boosheid en één van de oorzaken is het verbergen van angst, verdriet, schaamte of een ander gevoel. Boosheid kan het moeilijk maken om deze emoties te ervaren. Het kan zijn dat boosheid een overlevingsstrategie is. Dit wil zeggen dat we als kind onze pijn leerde verdoven door een overlevingsstrategie. Dat was nodig om te overleven, om verder te gaan met het leven ondanks de overweldigde pijn die je voelde. Onze overlevingsstrategieën zijn hardnekkig maar onze wonden zijn zo broos. Als je er klaar voor bent kan je het pantser dat je beschermde voorzichtig optillen om te helen. Mildheid/zachtheid voor jezelf is hierbij belangrijk. Kijk met zachte en milde houding naar jezelf. Mild zijn bij boosheid, bij vervelende gedachten, bij pijnlijke gevoelens, bij fouten en mislukkingen. Waarom mild zijn? je kan de overlevingsstrategieën vergelijken met een warme deken in de winter, het bracht je veiligheid en gezondheid. Nu we volwassen zijn kunnen de overlevingsstrategieën tegen onszelf keren, het ons moeilijker maken. Bovendien zijn we nu volwassen en beter in staat om de pijn te dragen.
Dus als je voor langere tijd boosheid ervaart of het op een andere manier uit kan het nuttig zijn om met mildheid naar verdriet, angst of schaamte te kijken. Welke pijn dient beschermt te worden? Welk gevoel is moeilijk te voelen? Welke confrontatie wil je met jezelf niet aangaan? Deze vragen ga je niet kunnen beantwoorden als je boos bent, dus zorg er eerst voor dat je ontspannen bent.
Probeer allereerst op te merken wanneer je boos wordt, wat er met je lichaam gebeurt. Probeer de eerste signalen te pakken. Ga eerst hard lopen of poetsen, gebruik de energie van de boosheid om iets gedaan te krijgen. Of adem lang diep in en uit, ga een glas water halen, zet je neer en laat je armen slingeren. Reflecteer nadien over de hierboven gestelde vragen.
Je kan ook een brief schrijven naar jezelf als je zou schrijven naar een goede vriend: jezelf raad geven op een vriendelijke, begripvolle toon. Beschrijf eerst de emoties die je voelt, wat het doet met je lichaam, wat je hierbij denkt. Neem dan een andere kleur van pen en denk aan een ingebeelde vriend die je ontzettend graag ziet, onvoorwaardelijk, vriendelijk en meelevend. Hij heeft begrip voor je zwakheden en sterktes. Hij kent je levensomstandigheden, je familiegeschiedenis en je genen. Hij begrijpt dat je op sommige zaken geen controle had. Wat zou deze vriend tegen je zeggen als je geneigd bent jezelf te veroordelen? Wat zou hij tegen je zeggen vanuit onbegrensd mededogen? Welk advies zou hij je geven? Schrijf hierover met een sterk gevoel van acceptatie, vriendelijkheid, zorgzaamheid en met een verlangen naar jouw geluk. Dan leg je de brief neer en na een week lees je de brief. Neem de woorden in je op. Voel het medeleven, voel hoe het verzacht en je troost. Met deze oefening versterk je je eigen mildheid.
Boosheid en rouwen is normaal. Het hoort erbij. Als de last te groot wordt en mildheid is ver weg, dan is het goed om contact met me op te nemen voor een gratis kennismakingsgesprek. Ik neem binnen de twee dagen contact met je op om het gesprek te plannen. Tijdens het gesprek luister ik naar waar jij tegen aan loopt, ik vertel over mijn aanbod en wie weet gaan we samen op pad.
Wil je graag aandacht besteden aan rouwen via schrijven? Dan kan je eens bekijken of mijn programma "de kracht van schrijven" iets voor je kan betekenen.
met groeten
Griet
Rouwcoach Het zonnige bloempje
P.S. Je kan me ook volgen op Facebook: https://www.facebook.com/hetzonnigeboempje Een duimpje geven op een bericht zorgt ervoor dat mijn bericht veel goeds kan doen voor rouwenden. Meer mensen kunnen het bericht lezen en zich erin herkennen.
Comments