Els heeft veel sociale contacten maar voelt zich toch eenzaam.
Jan zit alleen in de zetel sinds het overlijden van zijn vrouw.
Jana, 18 jaar, vindt het op kot moeilijk om nieuwe vrienden te maken.
Liv, 8 jaar, mag op de speelplaats niet meedoen.
Annick, 52 jaar, ziet haar kinderen het huis uitvliegen.
Ieder van ons voelt zich wel eens eenzaam. Een oudere, een jongere, iemand die in de stad woont en ook iemand die op het platteland woont. Soms voelen we ons bij de rouw eenzaam. Soms zijn we gewoon eenzaam. Punt.
Een moment van alleen zijn is soms zelfs aangenaam. Je zit nu altijd in je eigen bubbel. Dus als het huis leeg is, kan jij rustig doen wat jij wil: een boek lezen, een film kijken, reflecteren op jezelf, misschien zelfs tijd nemen om het verdriet/gemis te voelen of juist om afleiding op te zoeken. Deze momenten geven je rust. Ze doen je achteraf goed. Je huisgenoten komen terug thuis en je kan terug verbinding maken met hen.
Je eenzaam voelen tussen de mensen tijdens een feest … ken jij het? Ik alleszins wel. En ik heb gemerkt dat daar niks mis mee is. Het éne moment mis je iemand en voel jij je eenzaam want het feestgedruis gaat verder. Het andere moment wordt er een grappige anekdote vertelt waar je goed kan om lachen. En ook dat is ok. Vermoeiend is het wel, die wissel van emoties. Het vergt veel energie. Dus af en toe rusten helpt zeker.
Dit waren voorbeelden van korte momenten of tijdelijke momenten van eenzaamheid. We komen hier wel door.
Teveel of te lang eenzaam zijn geeft psychisch lijden en is slecht voor onze gezondheid. Alhoewel ik voorzichtig moet zijn met zulke uitspraken want ik weet niet zeker dat het al bewezen is dat eenzaamheid slecht is voor de gezondheid. Vanaf het moment dat eenzaamheid stress geeft is het mijn inziens slecht voor je gezondheid. Je voelt het in je lijf en in je brein. Je voelt je alleen en verloren. Je raakt gevangen in een cirkeltje en het wordt moeilijk om hieruit te stappen. Het is belangrijk om hiervoor alert te zijn. Het is belangrijk om hierover te spreken. De mensen zien niet aan je dat je eenzaam bent, ook al hoop je dit misschien wel.
Ik hoor wel eens de slogan: doe eens iets voor een eenzame. Ik geloof hier niet in. Ik heb moeite met het woordje "eens". Eenzaamheid is een patroon en dat verbreek je niet door eens iets samen te gaan eten. Je verbreekt het wel door geregeld iets samen te gaan eten en betekenisvolle gesprekken te hebben. Je verbreekt het door hulp te zoeken.
Hoe voorkom je dat je in een cirkeltje van eenzaamheid terecht komt bij rouwen?
- Het kenbaar maken dat je iemand mist. Vertel daarover en je zal merken
dat je waarschijnlijk niet de enige bent die iemand mist. Je kan zelfs merken dat je steun
vindt. Steun voelt aan als verbinding. En jawel ook tijdens de feestdagen kan je dit vertellen.
- Je kan ook zorgen voor een ritueel: maak van takken een mooie herinneringsboom. Vraag
aan de andere om herinneringen te noteren en in de boom te hangen. Of hef niet alleen het
glas op iedereen die er is, maar ook op diegene die er niet zijn. Op die manier zal er ook verbondenheid ontstaan.
- Als het voor jou de eerste feestdagen alleen zijn, wacht dan niet op een uitnodiging. Vraag
eens na wat de plannen zijn van vrienden of familie. Bekijk eens of er niets leuks
georganiseerd wordt bij jou in de buurt of ga vrijwilligerswerk doen in een bejaardentehuis.
Bereid je voor dat het anders zal zijn.
Eenzaamheid is net als corona een vies beestje. Eenzaamheid heeft dezelfde oplossing als rouwen: het begint altijd bij jou. Jij bent degene die hulp kan zoeken, jij bent degene die small talks kan leren aanknopen, jij bent degene die op de vraag "hoe gaat het met je" eerlijk kan antwoorden.
Wil je graag een gratis kennismakingsgesprek, klik dan hier. Binnen de twee dagen neem ik contact met je op. We bekijken samen wat jij nodig hebt en wat ik kan bieden.
Ik wens je alvast voor 2021 vele mooie nu-momenten. Het zijn die momenten die de moeite waard zijn om te voelen of om het met de woorden van Herman Deconinck te zeggen: "geef me nu eens wat ik al altijd had".
Griet
Wil jij meer info over misverstanden, mythes, oordelen over rouwen : stuur me dan een mail info@hetzonnigebloempje.be. Je krijgt van mij een gratis, waardevol, dun e-book waarin verschillende misverstanden beschreven staan.
Comments